РАЗРАБОТКА НА ПРИЛОЖЕНИЯ ПОДОБРЯВАЩИ УМЕНИЯТА ПОД ОПИТНОТО РЪКОВОДСТВО НА КОМПАНИЯ И УНИВЕРСИТЕТ

В Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации град Бургас, ученици от 10-ти клас развиват своите умения чрез групови проекти по време на производствената си практика с Schwarz IT Bulgaria. Всяко задание е реализирано с помощта на изкуствен интелект (AI) и програмиране. Тази инициатива се осъществява благодарение на сътрудничеството между училището, Schwarz IT Bulgaria , водеща компания в сферата на информационните технологии и и Стопанския факултен на СУ „Св. Климент Охридски“.

Под ръководството на опитните наставници Иванина Иванова (Agile Coach at Schwarz IT), Пенчо Добрев (ръководител на отдел AI and Data на Schwarz IT Bulgaria), Любомир Ангелов (AI Engineer) и Слав Йолов, учениците имат възможността да приложат своите знания от учебните часове в реална работна среда и да развият уменията си в областта на програмирането и изкуствения интелект.

Учениците разработват два основни проекта:

  1. Проект за прогнозиране на най-добрата позиция за монтаж на соларни станции: Този проект използва AI алгоритми за анализ на различни фактори като слънчева радиация, климатични условия и географски характеристики, за да предложи оптимални позиции за соларни станции.
  2. Чатбот система за извличане на информация за потребителите: Чатботът използва изкуствен интелект, за да предоставя бърза и точна информация на клиентите, които посещават уебсайтовете на различни компании. Той е проектиран да подобри потребителското изживяване и да улесни комуникацията с клиентите.

Практиката включва и специализирани семинари и уъркшопи, където учениците се запознават с най-новите технологии и методи в индустрията. Всеки участник имаше възможност да се изправи пред реални предизвикателства и да получи ценна обратна връзка от експертите на Schwarz IT.

Учениците и наставниците изразиха положителни отзиви относно практиката. Иванина Иванова сподели, че е впечатлена от креативността и ангажираността на учениците, а Пенчо Добрев подчерта значението на подобни инициативи за развитието на бъдещите професионалисти в сферата на IT. Упоритият труд и последователност водят до дългосрочни успехи беше неговият съвет към младежите.

Благодарим на Schwarz IT Bulgaria за техния ценен принос към образованието и за подкрепата им в изграждането на бъдещите професионалисти. Благодарим също така и на учениците за техния ангажимент и усилия, които доведоха до успешното приключване на тази производствена практика.